HILVERSUM - De overbrenging van Joran van der Sloot van Nederland naar Aruba is onrechtmatig geweest. Dat zei de vader van Joran, Paul van der Sloot, vrijdagavond in het tv-programma Pauw & Witteman.

"Er was geen enkel nieuw feit op grond waarvan die overbrenging en die aanhouding gerechtvaardigd kon worden", aldus de vader die zelf advocaat is.

Onduidelijkheid

Volgens de vader is het altijd onduidelijk gebleven op grond van welk feit zijn zoon opnieuw gearresteerd werd. "Dat was van het begin heel onduidelijk en het is eigenlijk onduidelijk gebleven. Want er was geen enkel nieuw feit."

"Het waren allemaal oude taps die opnieuw bekeken waren en die dan op een bepaalde manier geïnterpreteerd werden, en dat was het nieuwe. Er waren geen nieuwe feiten, maar nieuwe interpretaties."

Vrijlating

Joran van der Sloot werd vrijdagmiddag om twee uur (lokale tijd) op vrije voeten gesteld. Eerder op de dag had de rechter-commissaris tot zijn vrijlating besloten.

Hij volgde de redenering van het gerechtshof dat er onvoldoende, directe aanwijzingen zijn dat Van der Sloot betrokken is bij een geweldsmisdrijf tegen de Amerikaanse Natalee Holloway.

Spoorloos

De Amerikaanse verdween in mei 2005 op Aruba spoorloos na een avond stappen. Van der Sloot en de broers K. zouden haar als laatsten levend hebben gezien.

Volgens Paul van der Sloot was zijn zoon aangeslagen, maar ook heel blij, na zijn vrijlating. "Als je 15 dagen in isolatie hebt gezeten dan doet dat natuurlijk wat met je. Maar we hebben inmiddels al goed kunnen praten. Op dit moment heerst natuurlijk de blijheid dat we weer bij elkaar zijn als gezin."