NEW YORK - Bemiddelaars in het conflict over de toekomst van de Servische provincie Kosovo zijn er niet in geslaagd om tot een oplossing te komen omdat beide partijen niet aan elkaar wilden toegeven in de belangrijkste kwestie: soevereiniteit.

Dat staat in het verslag van het uit diplomaten van de Europese Unie, de Verenigde Staten en Rusland bestaande driemanschap.

Nuttig

Volgens het driemanschap waren de gesprekken wel nuttig en hebben beide partijen, de Kosovo-Albanezen en de Servische regering, beloofd af te zien van geweld en intimidatie.

Het rapport over het mislukte overleg is donderdagavond overhandigd aan secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties. Een advies over wat er nu moet gebeuren, wordt niet gegeven.

Rusland

Rusland zal bij de VN-Veiligheidsraad, dat het rapport op 19 december behandelt, blijven aandringen op verdere onderhandelingen. Dat heeft de Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin vrijdag laten weten.

Rusland verzet zich tegen het uitroepen van een onafhankelijk Kosovo, de EU en de VS zijn voor.

Oanafhankelijkheid

De verwachting is dat de Kosovaarse Albanezen op korte termijn inderdaad eenzijdig de onafhankelijkheid zullen uitroepen.

Volgens de bemiddelaars is in de gesprekken met Servië en de Kosovaren naar tal van modellen voor autonomie in de wereld gekeken, zoals de voormalige Britse kolonie Hongkong, die na teruggave aan China haar eigen bestuurlijke systeem mocht houden, en de Zweedssprekende autonome Finse provincie Aland-eilanden in de Oostzee.