NAIROBI - VN-kinderorganisatie Unicef is zeer verontrust over de omvang van het geweld tegen vrouwen en kinderen in Somalië.

De situatie in hoofdstad Mogadishu is in zestien jaar burgeroorlog niet zo slecht geweest, aldus Unicef-gezant van Somalië Christian Balslev-Olesen vrijdag in Nairobi.

Terreur

Balslev-Olesen beklaagde zich over de 'terreur' tegen de burgerbevolking. Gewonde kinderen en zwangere vrouwen ontvangen bijvoorbeeld geen medische zorg.

"Mensen in Mogadishu bloeden in groten getale dood op straat. Zo erg hebben we het nog niet eerder gezien."

Verkracht

Vrouwen en kinderen worden op klaarlichte dag voor de ogen van hun kinderen en passanten verkracht. Vele inwoners van de hoofdstad zijn bovendien ondervoed.

Unicef riep alle partijen in het conflict op de burgerbevolking te beschermen. Momenteel is tachtig procent van de scholen gesloten.

Veel kinderen zijn getraumatiseerd door de dagelijkse ervaringen met geweld en volledige hulpeloosheid. "Alle conflictpartijen voeren een vuile oorlog", aldus de gezant.

Gevechten

Meer dan 170.000 mensen zijn in de afgelopen weken gevlucht uit Mogadishu, dat het toneel is van zware gevechten tussen Ethiopische troepen en islamitische rebellen.