ORANJESTAD - Joran van der Sloot (20) is vrijdagmiddag om twee uur (lokale tijd) op vrije voeten gesteld. Zijn ouders hebben hem opgehaald bij de gevangenis. Eerder op de dag had de rechter-commissaris tot zijn vrijlating besloten.

Hij volgde de redenering van het gerechtshof dat er onvoldoende, directe aanwijzingen zijn dat Van der Sloot betrokken is bij een geweldsmisdrijf tegen de Amerikaanse Natalee Holloway.

Spoorloos

De Amerikaanse verdween in mei 2005 op Aruba spoorloos na een avond stappen. Van der Sloot en de broers K. zouden haar als laatsten levend hebben gezien.

Van der Sloot werd twee weken geleden opnieuw aangehouden in Arnhem omdat het OM op Aruba nieuw bewijs tegen hem zou hebben. Wat dat bewijs inhield, is niet bekendgemaakt.

Verwacht

Het Openbaar Ministerie (OM) had de beslissing "enigszins verwacht" toen deze week ook de broers Deepak en Satish K. naar huis mochten.

"Het dossier voor Joran was hetzelfde als voor de twee andere verdachten", reageert Hans Mos, hoofdofficier van justitie op Aruba.

Nadenken

"De beslissing geeft stof tot nadenken over een definitieve besluitvorming." Binnenkort neemt hij een beslissing of hij de zaak seponeert of overgaat tot vervolging van de verdachten.

Door de beslissing van het hof, dat een oordeel heeft afgegeven over de bewijzen in het onderzoek, vindt het OM het instellen van hoger beroep tegen de beslissing van de rechter-commissaris zinloos.

Bewijs

Tot nu toe is er geen direct bewijs voorhanden dat Natalee om het leven kwam door geweld. Justitie geeft toe dat er geen lichaam is gevonden, maar ziet dat niet als een belemmering om tot een veroordeling te komen.

Opgelucht

Van der Sloot mag Aruba verlaten. Zijn ouders zeggen opgelucht en blij te zijn. Zijn advocaat heeft gezegd dat Joran en zijn ouders niet met de pers willen praten.

Hij zei ook nog dat Joran voorlopig op Aruba blijft en waarschijnlijk ook met de kerstdagen nog op het eiland is.