AMSTERDAM - Nederlanders die in het buitenland worden veroordeeld tot voorwaardelijke en alternatieve straffen hoeven er niet meer op te rekenen dat zij die terug in Nederland ontlopen. De Europese ministers van justitie hebben daartoe vrijdag een politiek akkoord gesloten.

Nu is het nog zo dat een door een buitenlandse rechter opgelegde voorwaardelijke straf niet door Nederland hoeft te worden overgenomen. Een rechter is daarom eerder geneigd een korte celstraf te geven, licht een woordvoerder van het ministerie van Justitie toe.

Bonje

Als voorbeeld geeft hij een Nederlander die op een Franse camping bonje krijgt met andere campinggasten en daarvoor voor een Franse rechter moet verschijnen. Bij het opleggen van een werkstraf weet de rechter voortaan dat Nederland die sanctie in de gaten houdt.

Het wederzijds erkennen van voorwaardelijke en alternatieve straffen, zoals een taak- of werkstraf, stond voor vrijdag op de agenda tijdens een ontmoeting van de Europese bewindslieden in Brussel. De details moeten nog worden uitgewerkt, waarna het akkoord vermoedelijk in het voorjaar in werking kan treden.