BRUSSEL - De vogelpest is over de landsgrenzen getrokken. Een pluimveebedrijf in Belgisch Limburg is vrijwel zeker besmet geraakt, zo heeft het Belgisch voedselagentschap woensdag bekendgemaakt.

"De eerste test was positief. Er moet nog een tweede test worden uitgevoerd, maar we gaan ervan uit dat het wel degelijk vogelpest is", aldus een woordvoerder van het agentschap voor de Vlaamse radio.

Pluimvee

Het agentschap heeft direct drastische maatregelen afgekondigd, die vergelijkbaar zijn met de Nederlandse. Vanaf woensdag twaalf uur is alle vervoer van vogels, mest van pluimvee, eendagskuikens en broedeieren verboden in heel België. Ook voor tweehoevigen en paarden die op een pluimveebedrijf zijn geweest, geldt een transportverbod. Consumptie-eieren die al in de winkel of de groothandel liggen, mogen nog wel verplaatst worden, maar eieren die op pluimveebedrijven liggen niet meer.

Het besmette bedrijf ligt in Meeuwen-Gruitrode, ongeveer 15 kilometer ten zuiden van de Nederlandse grens bij Eindhoven. Alle ruim 10.000 kippen worden geruimd en ook het pluimvee in een straal van 3 kilometer rond de besmettingshaard wordt afgemaakt.