MOSKOU - De partij van president Vladimir Poetin, Verenigd Rusland, maakt op 17 december haar kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2 maart bekend. Dat zei partijleider Boris Gryzlov vrijdag.

De partij houdt op die dag haar congres. Verenigd Rusland won zondag de parlementsverkiezingen met 64,3 procent van de stemmen. Poetin mag na twee termijnen niet opnieuw president worden.

Gryzlov

Gryzlov zei verder dat hij kandidaat is voor het voorzitterschap van de Doema, de Russische Tweede Kamer. In de Russische media was eerder gespeculeerd dat Poetin deze post mogelijk zelf zou ambiëren.

Gryzlov zei ook dat hij daarnaast de fractie van Verenigd Rusland in de Doema zal gaan leiden. Hij vervulde beide functies ook al in het oude parlement. Verenigd Rusland bezet in de nieuwe Doema 314 van de 450 zetels.

Poetin

Poetin heeft eerder gezegd na zijn aftreden als president een invloedrijke rol in de politiek te willen behouden. Hij heeft echter nog steeds niet aangegeven wat hij wil gaan doen na 2 maart, wat leidt tot allerlei speculaties.

Poetin stond bij de parlementsverkiezingen bovenaan de lijst van Verenigd Rusland, maar is officieel geen lid van die partij.

Kasianov

Het oppositionele Democratische Volksfront heeft vrijdag ex-premier Michail Kasianov naar voren geschoven als presidentskandidaat.

Kasianov was premier van Poetin totdat deze hem in februari 2004 ontsloeg.