BAGDAD - De Palestijnse man die in 1985 de kaping leidde van het cruiseschip Achille Lauro is dinsdag opgepakt in Bagdad. Abu Abbas wordt vastgehouden door Amerikaanse troepen, zo heeft een Amerikaanse functionaris in Washington laten weten.

Bekijk hier de video

Bij de kaping werd destijds een invalide bejaarde Amerikaanse toerist vermoord.

Voor die moord en de kaping is Abbas in Italië tot vijf maal levenslang veroordeeld. Ook de Amerikaanse justitie wil de Palestijnse terrorist graag berechten. Abbas heeft daarom de laatste zeventien jaar voornamelijk ondergedoken gezeten in Irak.

Vluchten

Na de val van Saddam Hussein probeerde Abbas te vluchten naar Syrië, maar toen dat niet lukte keerde hij terug naar Bagdad.

Het Central Command in Qatar zei in de nacht van dinsdag op woensdag dat "een nieuw slag is toegebracht aan het internationale terrorisme". Volgens het hoofdkwartier van de geallieerde strijdkrachten in Irak bewijst de aanwezigheid van Abbas nog maar eens dat Saddam Hussein steun gaf aan terroristen. Abu Abbas was de leider van het Palestijnse bevrijdingsfront PLF. Vorige week maandag ontdekten Amerikaanse troepen in de buurt van Bagdad een gebouwencomplex dat een onderkomen is geweest van de PLF.

In de gebouwen hingen portretten van Abbas en Saddam Hussein aan de muur en er werden AK-47-geweren, gasmaskers, chemicaliën en reisdocumenten gevonden.