ROTTERDAM - Minister Remkes van Binnenlandse Zaken vindt de gevangenisstraf van Volkert van der G. van achttien jaar aan de lage kant. Hij ziet het vonnis als 'inspiratie om door te gaan met de discussie over strafverzwaring'. Dat stelt de bewindsman woensdag in het Algemeen Dagblad.

"Ik heb mij enigszins verbaasd over het vonnis en dat is een understatement", aldus de minister. De uitspraak is opmerkelijk, omdat politici hun mening over rechterlijke uitspraken meestal niet uiten.

Hoger beroep

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam tekent hoger beroep aan tegen het vonnis in de zaak-Van der G. Dat heeft het OM dinsdagavond bekendgemaakt bij monde van plaatsvervangend hoofdofficier van justitie Ph. Hofstee in het tv-programma Nova.

De rechtbank in Amsterdam veroordeelde de 33-jarige Volkert van der G. dinsdag tot achttien jaar cel voor het doodschieten van Pim Fortuyn, op 6 mei vorig jaar. Officier van justitie J. Plooy had een levenslange celstraf geëist. De rechtbank volgde deze vordering niet.

Eerder op de dag toonde het OM zich niet ontevreden met het vonnis, omdat de rechtbank een aantal overwegingen van Plooy in het vonnis had overgenomen. De opgelegde straf is evenwel aanzienlijk minder dan geëist.