AMSTERDAM - De politie gaat onveilig om met in beslag genomen vuurwerk. In 16 van de 25 politieregio's wordt vuurwerk onveilig opgeslagen. Daardoor lopen ook omwonenden van de politieposten gevaar.

Dat schrijft De Telegraaf op basis van nog niet gepubliceert onderzoek van de Vrom-inspectie.

Ongeveer een kwart van de korpsen heeft geen brandveilige kast en waar die wel is wordt die veelal tegen de regels in gebruikt voor zowel consumentenvuurwerk als voor veel explosievere materialen, blijkt volgens de krant uit het onderzoek.

Het in beslag genomen illegale vuurwerk moet binnen zes uur naar grotere regionale opslagplekken worden gebracht, maar tien van de 25 korpsen zouden niet de juiste papieren te hebben voor zo'n opslagplek voor 250 kilo vuurwerk.

Cramer

Volgens de krant wil milieuminister Jacqueline Cramer (PvdA) dat de vijftien korpsen die nog geen regionale opslag hebben, die alsnog realiseren. Ook moet elk bureau een brandveilige kast krijgen en een agent aanstellen die zich bezighoudt met de opslag van vuurwerk.

Het beleidsadviescentrum van de politie, het Nederlands Politie Instituut, noemt de cijfers in de krant achterhaald. Volgens woordvoerder Jelle Egas is 'een handvol' regio's misschien nog niet klaar.

Bij invallen zou het vuurwerk steeds vaker direct doorgaan naar de dienst Domeinen van de overheid die het vuurwerk vernietigd. Hij verwacht dat in de loop van 2008 alle regio's aan de eisen voldoen.