WASHINGTON - De Amerikaanse president George Bush kan zich niet meer herinneren dat hij erover is geïnformeerd dat de geheime dienst CIA in 2005 opnames van verhoren van terreurverdachten heeft vernietigd.

Dat heeft woordvoerder Dana Perino van het Witte Huis vrijdag laten weten.

Vertrouwens

Perino zei vrijdag ook dat Bush "volledig vertrouwen" heeft in CIA-directeur Michael Hayden, die de vernieting van de banden uit 2002 heeft verdedigd omdat ze niet meer van belang zouden zijn geweest.

De Democraten hebben vrijdag furieus gereageerd. Ze eisen een diepgravend onderzoek.

Geheim

Hayden maakte donderdag in een brief aan medewerkers bekend dat de videotapes onderdeel waren van een geheim detentie- en ondervragingsprogramma, dat begon met de arrestatie van de vermeende al-Qaeda-topterrorist Abu Zubaydah. Bush had het bestaan van het programma vorig jaar bevestigd.

Veiligheidsrisico

Hayden verklaarde de vernietiging door te wijzen op "ernstige veiligheidsrisico's" als de opnames zouden zijn gelekt. De CIA-collega's op de banden hadden dan geïdentificeerd kunnen worden.

Dat had tot gerichte vergeldingsmaatregelen kunnen leiden van de terreurorganisatie al-Qaeda en haar sympathisanten.

Foltertechnieken

Volgens critici van de inlichtingendienst zijn bij de ondervragingen foltertechnieken gebruikt. Een van de omstreden praktijken is de methode waarbij de verdachte om het leven lijkt te worden gebracht door verdrinking.

In september berichtte de Amerikaanse omroep ABC nog dat CIA-medewerkers hadden gezegd dat Hayden het zogenoemde waterboarding vorig jaar had verboden.

Brief

In zijn brief aan zijn ondergeschikten stelde Hayden dat "nieuwe technieken" nodig waren om informatie van Zubaydah en anderen te verkrijgen. De technieken zouden "geoorloofd, veilig en effectief" zijn geweest.

Maar om er zeker van te zijn dat de methodes legitiem waren, begon de CIA de verhoren op eigen initiatief te registreren.

Een CIA-woordvoerder wilde donderdag niets zeggen over de inhoud van de vernietigde banden.