ORANJESTAD - Joran van der Sloot, die wordt verdacht van een geweldsmisdrijf op de Amerikaanse Natalee Holloway, is donderdagmiddag (lokale tijd) voorgeleid aan de rechter-commissaris op een geheime locatie op Aruba.

Daar liet de rechter zich informeren om tot een besluit te komen over de verlenging van zijn bewaring. Dat besluit wordt vrijdagochtend (lokale tijd) verwacht.

Vrijheid

De rechter-commissaris behandelde tegelijk het verzoek van advocaat Ariean de Bie om Van der Sloot in onmiddellijke vrijheid te stellen. De Bie verwacht niet dat zijn cliënt "automatisch" ook vrijkomt, nu de twee Surinaamse broers K. naar huis mochten.

"Dat ligt in de lijn der verwachting maar is toch anders. Het merkwaardige is dat eerst alledrie de verdachten even verdacht waren, maar dat de verschillen nu steeds breder worden uitgemeten", aldus De Bie. Volgens justitie "zijn en blijven" allen verdacht van doodslag op Natalee Holloway of in elk geval zodanige mishandeling dat het haar dood tot gevolg had.

Het gerechtshof, dat zich deze week over de hechtenis van de broers boog, meende deze week echter ondanks uitgebreid onderzoek in het dossier geen directe aanwijzingen te zien dat Natalee Holloway door een geweldsmisdrijf om het leven is gekomen.