DEN BOSCH - Een 24-jarige vrouw uit Boxtel zit al drie weken vast op verdenking van moord dan wel kindermoord. De vrouw zou in Barcelona een illegale abortus hebben ondergaan. Daarbij zou de zwangerschap verder gevorderd zijn geweest dan 24 weken.

In Nederland mag een vrucht tot 24 weken worden geaborteerd; in Spanje in principe tot 22 weken.

Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Den Bosch heeft de arrestatie donderdag bevestigd, maar wilde niet verder op de zaak ingaan. Volgens haar is het onderzoek naar de toedracht nog niet afgerond.

Opheldering

De VVD-fractie in de Tweede Kamer heeft opheldering gevraagd over de zaak. Volgens Kamerlid Anouchka van Miltenburg is het vrij bijzonder dat iemand drie weken in voorarrest wordt gehouden voor een abortus die in een ander land is ondergaan.

Zij en haar partijgenoot Fred Teeven willen graag weten wat er zo bijzonder in deze zaak is om het justitieoptreden te rechtvaardigen. Teeven: "In Nederland wordt meestal opgetreden tegen degene die illegale abortussen uitvoert, niet zozeer tegen de patiënt".

Verband

Het is niet duidelijk of er een verband bestaat tussen de arrestatie van de Nederlandse vrouw en de aanhoudingen in Barcelona van een directeur van vier abortusklinieken en vier van zijn medewerkers.

In de privékliniek zouden abortussen plaatsvinden op ongeboren kinderen die in principe levensvatbaar zouden zijn.

Voor zover bekend is het de eerste keer dat een vrouw kans loopt strafrechterlijk te worden vervolgd voor een abortus in het buitenland.