ALMERE - Een 15-jarig meisje zit in een isoleercel van een jeugdgevangenis nadat ze was bevallen van een baby. Het kind is voor of vlak na de bevalling overleden, bevestigde donderdag de advocaat van het meisje, Willem Jan Ausma, een bericht in De Telegraaf.

Het meisje wordt verdacht van kinderdoodslag, maar wordt door de Raad voor de Kinderbescherming vastgehouden omdat die haar thuissituatie wil onderzoeken. Ausma trekt aan de bel vanwege de "schrijnende omstandigheden" waarin het meisje wordt vastgehouden.

Hulp

"Ze twijfelen of ze thuis de opvang en hulp krijgt die ze nodig heeft, maar geven haar zelf ook op geen enkele manier hulp", stelt de advocaat.

"Haar psycholoog mag niet met haar praten en de Raad voor de Kinderbescherming zegt mogelijk drie maanden nodig te hebben om tot een oordeel te komen."

Ouders

Volgens Ausma impliceert de raad met het onderzoek ten onrechte dat het meisje problemen heeft met haar ouders. "Haar ouders zijn gescheiden, maar afgezien daarvan zijn er geen problemen."

Gezinsvoogd

Het Bureau Jeugdzorg Flevoland, verantwoordelijk voor de jeugdbescherming, zegt dat het meisje daar geen cliënt was, maar dat het nu een gezinsvoogd heeft aangesteld die zich richt op haar bescherming.

Met diverse deskundigen, zoals een psycholoog, wordt haar situatie momenteel nader onderzocht. Aan de hand van de uitkomsten van dit onderzoek wordt bepaald waar de optimale begeleiding en behandeling van het meisje kan plaatsvinden.

Sectierapport

Het Openbaar Ministerie in Lelystad zegt dat een voorlopig sectierapport aangeeft dat de baby een voldragen jongetje was en dat er "gezien de aangetroffen bevindingen sprake was van zelfstandig leven buiten het moederlijk lichaam".

Op basis van het definitieve sectierapport zal de officier van justitie besluiten of het meisje strafrechtelijk wordt vervolgd.