DEN HAAG - CDA, VVD en PvdA vinden het nu niet het moment om de discussie over hogere celstraffen aan te zwengelen, zoals de LPF wil. De Tweede Kamer wacht een voorstel af voor herziening van het strafmaatsysteem waarmee minister Donner van Justitie bezig is.

De drie grootste Kamerfracties zijn bereid de strafmaat door te lichten maar vinden het ongepast daarover te beginnen op de dag dat de moordenaar van Pim Fortuyn is veroordeeld. "Die discussie moet je niet voeren op basis van een individuele strafzaak", zei CDA-Kamerlid Van Haersma Buma dinsdag.

Zijn LPF-collega Eerdmans pleit voor celstraffen hoger dan twintig jaar. Deze zouden het gat tussen de huidige hoogste twintig jaar celstraf en het echte levenslang, kleiner moeten maken. Eerdmans denkt daarbij bijvoorbeeld aan een straf van dertig jaar voor moord. Daarnaast is hij zelf bezig met een voorstel om te komen tot minimumstraffen voor bepaalde vergrijpen.

Strafgat

De PvdA beaamt dat er een strafgat bestaat, maar woordvoerder Wolfsen vindt het "niet kies" daar nu op in te gaan. De VVD zegt het hele strafregime graag onder de loep te willen nemen. "Donner heeft al aangekondigd het hele pakket door te lichten. Dat is goed, want alle straffen hangen met elkaar samen. Je kunt niet alleen de straf voor moord verhogen, dan moet die op doodslag en verkrachting ook omhoog", aldus Tweede-Kamerlid Cornielje.

Minister Donner weet nog niet wanneer hij zijn voorstel klaar heeft over een modernisering van het strafsysteem. Hij zegt dinsdag in een reactie dat hij daarin ook de vervroegde invrijheidstelling betrekt. Nu gaat er eenderde van de celstraf af bij goed gedrag.

Als het aan Donner ligt hoeft een veroordeelde straks nog maar de helft van de opgelegde straf uit te zitten. Daar zijn dan wel voorwaarden aan verbonden die erop gericht zijn dat de veroordeelde niet opnieuw in de fout gaat. Als hij die voorwaarden overtreedt, moet hij alsnog de rest van zijn straf uitzitten. Gevolg van deze maatregel kan volgens de bewindsman betekenen dat de maximale straffen omhoog kunnen.