AMSTERDAM - Een schip dat donderdagochtend lek raakte op de Westerschelde is weggesleept naar de Sloehaven in Vlissingen.

De Luxemburgse duwboot lag tijdens laagwater op de bodem, maar kon met de naderende vloed rond 09.00 uur worden losgetrokken door sleepboten. Dat zegt een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten.

Het schip liep rond 04.30 uur door nog onbekende oorzaak vast en raakte daarbij lek. De zes bemanningsleden raakten niet gewond. Tegen de 39-jarige Belgische schipper is proces-verbaal opgemaakt omdat de bemanning niet de juiste papieren had en er geen goede zeekaart van de Westerschelde aan boord was.

Certificaat

De Waterpolitie heeft op verzoek van de Inspectie Verkeer en Waterstaat het certificaat van het schip ingenomen, waardoor het niet meer mag varen. De eigenaar krijgt het certificaat terug als het schip gerepareerd is en opnieuw gekeurd.

Het schip had een bak van negentig meter lang bij zich zonder lading. Uit het schip lekte een kleine hoeveelheid brandstof. Om de verspreiding daarvan te beperken zijn olieschermen om het schip en voor de inlaat van de nabijgelegen kerncentrale van Borsele gelegd.

Een kleine hoeveelheid olie kwam in het koelwater terecht. Het scherm daar wordt rond het middaguur verwijderd.