OMAHA - Een negentienjarige Amerikaanse tiener heeft woensdag een bloedbad aangericht in een winkelcentrum in Omaha, Nebraska. Hij schoot met een automatisch geweer acht mensen dood en sloeg daarna de hand aan zichzelf. Vijf mensen raakten gewond, twee van hen verkeren in kritieke toestand.

De schietpartij had plaats in het gegoede Westroads winkelcentrum. De meeste slachtoffers vielen op de afdeling voor kinderkleding in een warenhuis. Vijf vrouwen en drie mannen overleefden de actie van schutter Robert Hawkins niet. Of daar kinderen onder zijn, wilden de autoriteiten niet kwijt.

"Het was verschrikkelijk, echt verschrikkelijk", vertelde een vrouw die ternauwernood aan de schutter was ontkomen door zich onder een kledingrek te verbergen. Het was druk in het winkelcentrum met mensen die kerstinkopen deden.

Onmogelijk

Over de motieven tast de politie naar eigen zeggen nog in het duister. "Het zou speculatie zijn om te proberen uit te vinden wat de reden kan zijn geweest. Het wordt vermoedelijk onmogelijk om met een verklaring te komen", verklaarde politiechef Thomas Warren van Omaha. Wel heeft de dader een brief achtergelaten, stelde hij zonder uit te willen wijden over de inhoud.

"Nu zal ik beroemd zijn", schreef de dader volgens zijn huisbazin in een afscheidsbrief. Ook bevatte het schrijven volgens haar zijn testament. Vast staat dat Hawkins een moeilijke tijd doormaakte. Hij woonde in bij vrienden en was recentelijk in aanraking gekomen met justitie. Ook had hij problemen op school en op zijn werk. Hij raakte kort geleden zijn baan bij McDonalds kwijt.

"Hij wilde heengaan als een ster. Hij had een moeilijk leven, was een goede vent. Ik mocht hem", aldus een vriend van de schutter.

Virginia Tech universiteit

De schietpartij is de jongste in een lange reeks in de Verenigde Staten. Acht maanden geleden schoot een student 32 mensen dood op de Virginia Tech universiteit. In oktober 2006 schoot de bestuurder van een melkwagen vijf schoolkinderen dood in een Amish-school.

Berucht is ook de schietpartij in Columbine in 1999 waarbij twee tieners twaalf medescholieren en een leerkracht doodschoten.

Schietpartijen van de laatste drie jaar

5 december 2007: In een winkelcentrum in Omaha in Nebraska schiet een 19-jarige man acht mensen dood. Daarna neemt hij zijn eigen leven.

7 oktober 2007: In Crandon (Wisconsin) schiet de 20-jarige Tyler Peterson zes mensen dood waarna hij zichzelf doodschiet.

16 april 2007: Een student (23) schiet op de Technische Universiteit in Blacksburg in Virginia 32 mensen dood. Ook hij pleegt zelfmoord.

12 februari 2007: In een winkelcentrum in Salt Lake City vallen vijf doden als de 18-jarige Sulejman Talovic in het wilde weg begint te vuren. Agenten schieten hem dood.

2 oktober 2006: Vijf leerlingen van een Amish-school in Pennsylvania worden door een vrachtwagenchauffeur doodgeschoten.

21 maart 2005: Een 16-jarige jongen schiet op de Red Lake High School in een indianenreservaat in de staat Minnesota negen mensen dood. Daarna pleegt hij zelfmoord.

Schietpartij winkelcentrum Ohama