ORANJESTAD - Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van de Nederlandse Antillen en Aruba heeft het hoger beroep dat het Openbaar Ministerie aantekende tegen de invrijheidstelling van Deepak (24) en Satish (21) K. afgewezen.

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) op Aruba woensdag laten weten.

De twee broers, die net als Joran van der Sloot verdacht worden van doodslag op Natalee Holloway op Aruba, mochten zaterdag naar huis.

Onduidelijk

Het gerechtshof wees het beroep af omdat het onduidelijk is of de verdachten betrokken zijn bij de verdwijning of dood van Natalee Holloway.

In het nieuwe dossier, dat het OM na langdurig onderzoek maakte, zitten volgens het Hof zelfs geen "directe" aanwijzingen dat de Amerikaanse scholiere in 2005 door een misdrijf om het leven kwam.

Vervolgen

Tegen de beslissing is geen mogelijkheid tot hoger beroep. Justitie kan echter nog wel besluiten om de verdachten te vervolgen, maar mag de broers niet alvast vastzetten.

Over de verdachte Joran van der Sloot, die in voorlopige hechtenis zit in de gevangenis van Aruba, wordt uiterlijk vrijdag besloten of zijn bewaring wordt verlengd.

Advocaat

De uitspraak van het gerechtshof over de twee broers heeft een einde gemaakt aan de zaak." Dat is de overtuiging van de Arubaanse advocaat Hose Figaroa, die verdachte Deepak K. in de Holloway-zaak als raadsman bijstaat.

Figaroa verwacht dat medeverdachte Joran van der Sloot, net als de broers K. snel op vrije voeten komt, als het dossier voor Joran van der Sloot niet meer inhoudt. Alle betrokken advocaten hebben dat vermoeden.

"Misschien zijn er specifiek nog getuigen die tegen hem verklaren, maar daar lijkt niets op te wijzen. Eigenlijk denk ik dat het OM niets anders kan doen dan de hele zaak seponeren. Ik denk niet dat er de komende dagen meer gebeurt dan de laatste tweeënhalf jaar."

Drukmiddel

Figaroa ziet het vastzetten van de verdachten K. vorige week als een drukmiddel. "Kijken of er nog wat loskwam. Maar er is niets meer. Alles is al uitgesproken.

Bovendien hadden ze de broers ook gewoon kunnen opbellen of laten langskomen, als ze meer vragen hadden. Toch wilde het OM ze nog even achter de tralies zetten. De uitspraak van het gerechtshof is een tegenvaller voor het OM. Het is een beetje afgelopen."