AMSTERDAM - De 'Sinterklaasspits' lijkt woensdag minder zwaar te worden dan verwacht. Dat zegt althans de Verkeersinformatiedienst (VID), die de eerdere verwachting van een zeer zware spits heeft ingetrokken.

Vorig jaar stond er tijdens de pakjesavondspits vijfhonderd kilometer file op de Nederlandse wegen. De VID verwacht woensdagmiddag maximaal 350 kilometer file. Volgens de verkeersdienst lijkt het er op dat veel mensen hun dag anders hebben ingedeeld, bijvoorbeeld door vrij te nemen.

ANWB

De ANWB, die maandag al waarschuwde voor de pakjesavondspits en mensen adviseerde eventueel vrij te nemen, denkt er iets anders over. Volgens een woordvoerder is de tweehonderd kilometer file die er rond 15.30 uur stond zo'n drie tot vier keer zoveel als normaal. Vooral rond Amsterdam en Rotterdam begint het vast te lopen, en door de regen bestaat kans op extra vertraging, zegt de woordvoerder.

'Opvallend rustig'

Woensdagochtend was 'opvallend rustig' met maar negentig kilometer file, meldt de VID. Dat is ondanks de regen maar een derde van het aantal kilometers dat mocht worden verwacht. De avondspits begon rond 15.15 uur. Rond 16.00 uur stond er ongeveer 250 kilometer file.