PARIJS - De Franse politie heeft woensdag twee vermoedelijke leden van de Baskische afscheidingsbeweging ETA opgepakt die zaterdag twee Spaanse politiemannen onder vuur namen.

Eén agent overleed ter plekke, de ander stierf woensdag aan zijn verwondingen in het ziekenhuis.

Een man en een vrouw die aan het signalement van de verdachten voldoen, werden gearresteerd toen zij een hotel in een afgelegen dorp in het zuiden van Frankrijk verlieten.

Het stel was gewapend met een revolver en een automatisch pistool. Ook waren ze in het bezit van een grote hoeveelheid geld, meldde de Franse minister van Binnenlandse Zaken Michèle Alliot-Marie.

Beschoten

De Spaanse agenten van 23 en 24 jaar werden zaterdag in Zuid-Frankrijk op een parkeerplaats van dichtbij beschoten toen ze tijdens een zoektocht met Franse collega's naar ETA-leden in een auto wilden stappen. Na de schietpartij gijzelden de vermoedelijke ETA-leden een automobiliste. In de auto van de vrouw vluchtten ze in noordelijke richting. Vervolgens lieten ze haar gaan.

De dodelijke schietpartij heeft tot grote beroering in Spanje geleid. De begrafenis van de 24-jarige agent zondag in Madrid werd bijgewoond door de Spaanse koning Juan Carlos en premier José Luis Rodríguez Zapatero. Dinsdagavond kwamen in het centrum van Madrid duizenden mensen bijeen, onder wie politici van alle politieke partijen, om te demonstreren tegen het geweld van de ETA.

Vredesonderhandelingen

De agenten zijn de eersten die zijn gedood na het stopzetten een jaar geleden van door Zapatero begonnen vredesonderhandelingen met de ETA. Sindsdien volgt de regering-Zapatero een harde lijn. De afgelopen maanden zijn bijna tweehonderd leden en sympathisanten van de ETA opgepakt.

In de veertig jaar lange strijd voor een onafhankelijk Baskenland heeft de ETA al meer dan achthonderd slachtoffers gemaakt.