AMSTERDAM - De Nationale Recherche heeft dinsdagavond een woning in de Gerrit van der Veenstraat in Amsterdam-Zuid doorzocht.

Volgens het weekblad Vrij Nederland gaat het om de woning van verondersteld topcrimineel Stanley H.

Een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie bevestigt de doorzoeking, maar wil niet meer kwijt dan dat de actie heeft plaatsgevonden in het kader van een "lopend strafrechtelijk onderzoek". In het pand was op het moment van de huiszoeking niemand aanwezig.

Kopstuk

Stanley H. geldt als kopstuk in de Amsterdamse onderwereld. Volgens de in 2004 vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra was H. een handlanger van Willem Holleeder en Dino S.. H. en S. zouden ook betrokken zijn geweest bij de afpersing van Endstra, maar geen van beiden is daarvoor vervolgd.

Liquidaties

Stanley H., bijgenaamd 'de Ouwe', heeft lang het aureool van ongrijpbaarheid gehad, evenals Dino S. Het net rond S. lijkt zich te sluiten; hij wordt sinds enkele maanden gezocht wegens zijn vermeende betrokkenheid bij meerdere liquidaties in de onderwereld. De zus van S. stond samen met Holleeder terecht in het grote afpersingsproces, totdat zij werd geveld door een ernstige ziekte.

H. was de directe buurman van de in oktober 2005 geliquideerde advocaat Evert Hingst. Deze werd voor zijn appartement in de Gerrit van der Veenstraat doodgeschoten.