AMSTERDAM - SBS mag korte belspelletjes voorlopig blijven uitzenden op tv. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald.

De officier van justitie wilde korte belspelletjes, zoals tijdens voetbalwedstrijden, voorlopig verbieden.

In een eventueel nog volgend strafrechtelijk onderzoek zal de toelaatbaarheid van dergelijke belspelletjes nader door het Openbaar Ministerie moeten worden onderzocht.

Uitzenden

SBS Broadcasting (SBS6, Veronica en Net5) was kort voor de zitting al gestopt met het uitzenden van grote belspelletjes (call tv), daarom ging de zitting van woensdag alleen over een eventueel verbod van korte belspelprogramma's.

De rechtbank heeft na onderzoek besloten dat niet gezegd kan worden dat die spelletjes in strijd zijn met de geldende regels. Daarom is er op dit moment onvoldoende aanleiding voor het opleggen van een verbod.

Tevreden

SBS liet in een reactie weten tevreden te zijn over de uitspraak. "De rechter heeft geen reden gezien deze te verbieden. We voelen ons hiermee gesteund in onze opvatting dat de door ons uitgezonden bel- en sms-spellen binnen de kaders vallen van de Gedragscode Promotionele Kansspelen die vanaf 1 januari 2006 van toepassing is en dat SBS deze gedragscode correct interpreteert. SBS benadrukt dat het zich ook in de toekomst volledig aan deze gedragscode zal houden."

Overtreden

Call tv-spellen zijn onderwerp van een justitieel onderzoek naar de rechtmatigheid ervan. Opsporingsdienst FIOD-ECD verdenkt de tv-bedrijven (naast de tv-zenders ook tv-producenten) van het overtreden van de Wet op de Kansspelen.

De kans om te winnen is vaak onduidelijk, bellers worden soms lang aan de lijn gehouden tegen hoge kosten en soms moeten ze al bellend een extra spelletje spelen om tot de studio door te dringen.

De vier RTL-zenders waren ook al eerder gestopt met het uitzenden van de belspelprogramma's.