AS-SALIAYAH/BAGDAD - Alles is rustig aan het militaire front in Irak. Dat heeft het Amerikaanse Centrale Commando in Qatar dinsdag gezegd. "Het is een rustige dag. We gaan door met de stabilisering", aldus majoor Rumi Nielson-Green.

De val maandag van Tikrit, Saddams geboortestad, betekende in feite het einde van de grote strijd in Irak. Ook daar ondervonden de coalitietroepen nauwelijks tegenstand. Volgens kapitein Frank Thorp is er "hier en daar' nog wel sprake van verzet en buitenlandse strijders. "Maar wat we zien is dat het Iraakse leger niet langer een effectieve strijdmacht is."

De VS zijn al begonnen enkele van de 300.000 soldaten in het gebied terug te trekken. Twee vrachtvliegtuigen vertrekken een dezer dagen naar de VS. Het Centrale Commando maakte ook bekend dat drie Amerikaanse soldaten de afgelopen dagen zijn omgekomen bij ongelukken.

Twee zijn gedood toen een granaat ontplofte ten zuiden van Bagdad. Een derde kwam maandag om bij een incident bij het onschadelijk maken van wapens, nabij het vliegveld van Bagdad.

De Amerikaanse troepen in Irak zijn nu op zoek naar wapenopslagplaatsen en massavernietigingswapen. Ook patrouilleren ze samen met de Iraakse politie op straat om de orde te bewaren. Tussen de 700 en 1000 Iraakse agenten hebben zich daarvoor tot nu toe gemeld. Ook richt de bevolking eigen burgerwachten op om plunderingen te voorkomen.

Verder zijn soldatenbezig om in delen van Bagdad de elektriciteit weer te herstellen. Volgens een legerwoordvoerder duurt dat nog twee dagen. Vijftig Amerikaanse elektriciens zijn daarvoor ingeschakeld. De stroom viel op 4 april uit.

Volgens het Internationale Rode Kruis moet het lukken om het oosten van Bagdad woensdag weer van water te voorzien. Medewerkers werken daar sinds zondag aan. Zo wordt geprobeerd om het Qanat-pompstation weer op te starten. Die voorziet de arme shiitische wijk Saddam City van water. De wijk, met twee miljoen inwoners, is door de bevolking inmiddels omgedoopt in Al-Sadr City.