AMSTERDAM - Tien mensen zijn verdronken toen een Nederlands schip ze maandagavond in de Middellandse Zee uit hun boot probeerde te halen, die door de zware storm in moeilijkheden was geraakt.

Dat heeft de eigenaar van het Nederlandse schip, Kahn Scheepvaart uit Rotterdam, woensdag bekendgemaakt.

De twee schepen kwamen tijdens de reddingspoging hard met elkaar in aanvaring, waardoor de boot van de slachtoffers, waarschijnlijk Algerijnse asielzoekers, lek sloeg en vrijwel direct kapseisde. Alle opvarenden kwamen in het water terecht en slechts twee van hen konden worden gered.

Reddingsvesten

De bemanning van het Nederlandse schip, Fairpartner, gooide reddingsvesten en netten naar de slachtoffers en liet een reddingsboot in zee neer, maar dat mocht niet baten. Er is slechts één lichaam geborgen. Ook de Spaanse en de Algerijnse marine waren bij de reddingspoging betrokken.

Inspectie

De Inspectie Verkeer en Waterstaat onderzoekt de reddingsactie, zo meldde een woordvoerder woensdag. "We hebben contact opgenomen met de rederij", zei de woordvoerder van de inspectie woensdag. "Op basis van de Schepenwet hebben we de verplichting dit soort onderzoek te doen als er een Nederlands schip bij betrokken is."

De zegsman van de inspectie zegt dat ze zowel de kapitein als de bemanning zal horen.