DEN HAAG - Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken moet de SGP alsnog subsidie toekennen over 2006. Dat volgt uit een uitspraak in hoger beroep van de Raad van State van woensdag.

De hoogste bestuursrechter van Nederland vernietigt daarmee een vonnis van de rechter in Den Haag. Die had bepaald dat de SGP geen subsidie meer mocht krijgen van de overheid. De SGP weigerde vrouwen toe te laten als lid en maakte het voor hen onmogelijk om gekozen te worden in bestuursfuncties.

Vrouwenverdrag

Aanleiding voor de rechterlijke uitspraak was een proefproces van het Clara Wichmanninstituut tegen de Staat. Het Clara Wichmanninstituut, een organisatie die opkomt voor de rechten van vrouwen, beriep zich op het Vrouwenverdrag van de Verenigde Naties over gelijke behandeling van vrouwen.

De Raad van State oordeelt nu dat in de Wet subsidiëring politieke partijen een afweging is gemaakt tussen het belang van gelijke behandeling en het belang van politieke partijen om hun gedachtegoed uit te dragen. Het Vrouwenverdag laat die afweging toe.

Bovendien vindt de Raad dat voor vrouwen in Nederland de mogelijkheid bestaat lid te worden van een politieke partij die hen wel op gelijke voet voordraagt voor vertegenwoordigende functies.

Verheugd

De SGP is "dankbaar en verheugd over de goed gefundeerde einduitspraak". "Die schept de broodnodige helderheid over de subsidie waar de SGP recht op heeft", aldus partijvoorzitter Wim Kolijn.

Gedachtegoed

De SGP ziet in de uitspraak bevestigd dat politieke partijen de vrijheid hebben om hun gedachtegoed uit te dragen. "Het is fijn dat de hoogste bestuursrechter nog eens zwart op wit verklaart dat de SGP zich aan de regels heeft gehouden."

Het ministerie van Binnenlandse Zaken kon nog niet reageren.