KABUL - Door een zelfmoordaanslag op een minibus met Afghaanse militairen zijn woensdag in Kabul tijdens de ochtendspits zestien mensen om het leven gekomen. Dat meldde de vredesmacht ISAF. Het was de derde zelfmoordaanslag in acht dagen in de hoofdstad.

De dader ramde zijn met explosieven beladen auto tegen het busje. Volgens een zegsman van de ISAF kwamen acht militairen en acht burgers om. Onder de doden zijn vier kinderen. Zeker zeventien mensen raakten gewond, aldus het ministerie van Volksgezondheid.

De aanslag gebeurde op de dag dat de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates het land verliet na een kort bezoek. Dinsdag raakten door een aanslag 22 burgers gewond. De radicaalislamitische Taliban eiste de verantwoordelijkheid voor beide zelfmoordaanslagen op.

Doelwit

Het geweld is de afgelopen twee jaar flink toegenomen. In Kabul zijn Afghaanse militairen en agenten steeds vaker het doelwit van zelfmoordaanslagen. De bloedigste had plaats op 29 september. Toen lieten 28 militairen en twee burgers het leven bij een aanslag op een bus.

De Afghaanse militaire top heeft minister Gates om meer wapens, materieel en adviseurs gevraagd om de Taliban te bestrijden. Gates onderzoekt of de levering van wapens aan Afghanistan kan worden versneld. Hij riep de NAVO-partners op zich meer in te zetten voor Afghanistan.