DEN HAAG - Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gaat de kosten van zijn onderzoeken voorrekenen aan politie en justitie.

Dat moet rechercheurs en officieren van justitie bewust maken van het prijskaartje dat aan forensisch onderzoek hangt. Dat zegt NFI-directeur Tjark Tjin-A-Tsoi woensdag in een interview met de GPD-kranten.

"Een beetje ingewikkeld DNA-onderzoek kan wel duizend euro kosten", zegt Tjin-A-Tsoi. "Als er dan honderd sporen worden ingestuurd hebben politie en justitie geen idee dat ze 100.000 euro aan het verspijkeren zijn. Want hen kost het niks."

Aanleiding voor de maatregel is dat het NFI de grote hoeveelheid sporen die door politie en justitie voor onderzoek worden ingestuurd niet kan bijbenen. Daardoor blijven zaken op de plank liggen.

Op is op

Het instituut brengt de kosten van de onderzoeken niet bij de opdrachtgever in rekening. Dat kan ook niet in het huidige systeem, zegt Tjin-A-Tsoi. Het forensisch instituut heeft jaarlijks een budget waaruit alle onderzoeken moeten worden betaald. "Op is op."

Volgens Tjin-A-Tsoi heeft het instituut inmiddels ook zelf 'ambitieuze doelen' gesteld om sporenonderzoeken sneller te laten verlopen. De looptijd van onderzoeken moet eind 2009 met enkele tientallen procenten zijn teruggebracht.