WASHINGTON - De Amerikaanse president George Bush brengt begin januari een bezoek aan het Midden-Oosten. Dat maakte het Witte Huis dinsdagavond bekend. Het is het eerste bezoek van de president aan de regio.

De woordvoerder wilde nog niets zeggen over de bestemmingen van Bush. De Israëlische regering bevestigde dinsdagavond Israëlische mediaberichten dat Bush in januari naar Israël komt. Volgens CNN gaat de president ook de Palestijnse autoriteiten bezoeken.

De reis komt op een moment dat Washington het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen nieuw leven probeert in te blazen. President Bush was vorige week de gastheer van een top in Annapolis om het overleg tussen de partijen weer op de rails te krijgen. Op de bijeenkomst besloten Israël en de Palestijnen de gestaakte onderhandelingen te hervatten.

Clinton

De laatste zittende president die Israël bezocht was Bill Clinton. De voorganger van Bush deed in december 1998 de joodse staat aan. President Bush zelf was wel in twee buurlanden van Israël.

Hij reisde in 2003 naar Egypte en Jordanië om vandaar uit het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen te stimuleren. Als gouverneur van Texas bezocht hij in 1998 Israël.