MADRID - In een ongebruikelijk vertoon van eenheid doen alle Spaanse politieke partijen dinsdagavond mee aan een protestmanifestatie tegen het geweld van de Baskische afscheidingsbeweging ETA.

Aanleiding voor de bijeenkomst in Madrid is de dood van een Spaanse politieman, die zaterdag in Frankrijk werd doodgeschoten door vermoedelijke ETA-leden.

Duizenden mensen verzamelden zich in het centrum van de Spaanse hoofdstad voor de rechtstreeks op de Spaanse televisie uitgezonden demonstratie, het eerste grote protest in jaren tegen de ETA.

Conflict

Zowel belangrijke politici van de centrumlinkse regeringspartij PSOE als van de oppositionele conservatieve Partido Popular (PP) bevonden zich in de menigte. Beide partijen zijn de afgelopen jaren keihard in conflict geraakt over de Baskische kwestie. Over drie maanden zijn er parlementsverkiezingen.

De huidige Spaanse regering probeerde vorig jaar vredesonderhandelingen met de ETA te voeren nadat de afscheidingsbeweging een eenzijdig staakt-het-vuren had afgekondigd. Dit tot afschuw van de conservatieven.

Zapatero

De Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero verbrak de gesprekken na een ETA-bomaanslag in Madrid in december 2006, waardoor twee mensen om het leven kwamen.

Zapatero bezocht dinsdag in een ziekenhuis in het Zuid-Franse Bayonne een politieman die zwaargewond raakte bij de recente schietpartij. Hij ligt in coma. Zapatero werd zondag uitgejouwd bij de begrafenis van de omgekomen collega-agent. Hij bleef dinsdagavond weg bij de manifestatie in Madrid.

Door ETA-geweld zijn de afgelopen tientallen jaren meer dan achthonderd mensen om het leven gekomen.