DEN HAAG - Het CDA en de VVD willen dat de NAVO begrijpt en bevestigt dat de NAVO verantwoordelijk is voor de opvolging van Nederland na de verlengde missie in Uruzgan.

De PvdA gelooft niet dat dit nodig is. Het signaal van het kabinet op dit punt is duidelijk, zei Kamerlid Martijn van Dam (PvdA) dinsdag.

Hij deed dit tijdens een debat over de NAVO in de Tweede Kamer met minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken). Verhagen beloofde de Kamer het standpunt van het kabinet op dit punt duidelijk over te brengen.

Voortzetting

Het kabinet besloot vorige week de missie in Uruzgan in iets afgeslankte vorm na augustus 2008 nog twee jaar voort te zetten. Hoewel de Kamer formeel niet hoeft toe te stemmen, wil het kabinet wel een zo breed mogelijke steun in de Kamer voor dit besluit.

Er waren onvoldoende aanbiedingen van NAVO-partners om Nederland in die periode op te volgen. Verhagen zei de teleurstelling van zijn collega Wouter Bos (Financiën) hierover te begrijpen. Het kabinet noemt de "NAVO-solidariteit minder dan verwacht".

Volgens de VVD dacht de Nederlandse regering bij het eerste besluit over de huidige Uruzgan-missie ook dat zij de NAVO éénzijdig duidelijk gemaakt had dat de missie na twee jaar zou aflopen en dat de NAVO voor opvolging moest zorgen. Daarom willen de liberalen nu zwart op wit dat de NAVO haar verantwoordelijkheid erkent.

Duidelijk

De PvdA denkt dat de boodschap nu wel duidelijk is en dat een erkenning van de NAVO op dit punt niet helpt.