BRUSSEL - De Europese Unie betreurt het dat de "procedures in campagnes voor de Russische verkiezingen niet voldeden aan internationale standaarden en vrijwillige door Moskou gedane beloften".

Dat heeft EU-voorzitter Portugal dinsdag namens de 27 EU-landen verklaard. De EU betreurt ook de berichten en beschuldigingen over mediabeperkingen en intimidaties van oppositiepartijen en niet-gouvernementele organisaties in de aanloop naar de verkiezingen in Rusland.

De verklaring verwelkomt verder dat de verkiezingen zelf uiteindelijk op een "ordelijke en georganiseerde manier verliepen". De Unie hoopt dat Rusland onderzoek zal doen naar de beschuldigingen over de verkiezingscampagne.

Sarkozy

De Franse president Sarkozy ligt in eigen land onder vuur van mensenrechtenorganisaties omdat hij zijn Russische collega na diens verkiezingswinst telefonisch hartelijk feliciteerde.

De voorzitter van de Internationale Federatie voor de Mensenrechten (FIDH) kwalificeerde Sarkozy's gelukwensen als 'onbegrijpelijk en schandalig'.