DEN HAAG - Nederland probeert door stille diplomatie India te bewegen tot intrekking van het arrestatiebevel tegen in totaal acht medewerkers van de Schone Kleren Kampagne, de Landelijke India Werkgroep en internetprovider Antenna.

Nederland zal de acht niet uitwijzen, maar ze worden wel in hun bewegingsvrijheid beperkt doorat andere landen dat mogelijk wel zullen doen. Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken zei dinsdag in de Tweede Kamer dat de Nederlandse ambassadeur in India zijn zorg hierover kenbaar heeft gemaakt bij de Indiase autoriteiten.

Smaad

De acht worden beschuldigd van smaad door een Indiase kledingfabrikant, nadat in een rapport misstanden aan de kaak waren gesteld.

Verhagen kondigde tijdens het vragenuurtje in de Kamer aan dat hij het initiatief zal nemen om binnen de Europese Unie te komen tot een importverbod om de ergste vormen van kinderarbeid in India tegen te gaan.

Staatssecretaris Frank Heemskerk (Buitenlandse Handel) werd over de zaak aan de tand gevoeld door Sharon Gesthuizen van de SP. Heemskerk denkt dat de Nederlandse consument geen producten wil kopen die met kinderarbeid gemaakt zijn.

Omstandigheden

Die consument zou dan wel moeten weten onder welke omstandigheden de spullen gemaakt zijn. Bedrijven zouden daarover meer helderheid moeten geven. Heemskerk wacht op een advies van de Sociaal-Economische Raad hierover en zal daarna met nieuw beleid komen.