WASHINGTON - Toen de Amerikaanse president George Bush dit najaar de wereld waarschuwde voor de Derde Wereldoorlog wegens het Iraanse nucleaire wapenprogramma, deed hij dat met de wetenschap dat het islamitische land vermoedelijk al jaren niet meer werkte aan kernwapens.

Het maandag vrijgegeven rapport waarin Amerikaanse inlichtingendiensten concludeerden dat Teheran in 2003 het project had opgegeven, circuleerde al zeker een maand of twee in de hoogste kringen, stelde The Washington Post dinsdag.

Het buitenlandse beleid van de president wordt door de onthulling in een klap ondergraven, stellen waarnemers. Het zal voor Bush en haviken rond de president een stuk moeilijker worden de agressieve aanpak van Iran te blijven nastreven.

Gevolgen

De onthulling zal dan ook verstrekkende gevolgen hebben voor het laatste jaar van Bush als president. "Nu verdwijnt in ieder geval de dringende noodzaak dat we Iran moeten aanvallen, of dat we installaties moeten uitschakelen", aldus de Republikeinse senator Chuck Hagel in The New York Times van dinsdag.

Democratische politici stonden in de rij om zich uit te spreken tegen het door Bush gevoerde beleid van afgelopen maanden. Senator Harry Reid riep op tot een "diplomatiek offensief" om de banden met Teheran aan te trekken.

Sancties

De internationale inspanningen om sancties tegen het regime in Teheran in te stellen, zullen voor Washington wel een stuk moeilijker worden, geven betrokkenen knarsetandend toe. Helemaal onmogelijk is het echter ook weer niet, stellen analisten. Iran gaat per slot van rekening in tegen de wens van een groot deel van de internationale gemeenschap omdat het niet stopt met het verrijken van uranium.

De publicatie van het rapport met zijn opmerkelijke conclusies heeft mogelijk ook grote invloed op de campagnes in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 4 november 2008. De Democratische kandidaten John Edwards en Barack Obama sprongen er meteen op in.

Clinton

Ze gispten hun tegenstander Hillary Clinton die als senator het Iran-beleid van president Bush te veel zou hebben gesteund. Kandidaten aan Republikeinse zijde die zich duidelijk hadden uitgesproken voor keiharde maatregelen, waaronder preventieve militaire acties, tegen Iran, doen er nu het zwijgen toe.