NASIRIYA - Duizenden mensen demonstreren dinsdag in Nasiriya in het zuiden van Irak tegen een door de VS georganiseerde ontmoeting van de Iraakse oppositie over de toekomst van het land. Dat meldde een correspondent van het persbureau AFP ter plaatse.

"Ja voor vrijheid, ja voor islam, nee tegen Amerika, nee tegen Saddam", schreeuwde de menigte in het centrum van dit sjiitisch bolwerk. Religieuze figuren leiden de demonstratie die tegen het middaguur was uitgegroeid tot 20.000 mensen, aldus schattingen van journalisten.

Volgens imam Warad Nasrallah voelen "de populaire en religieuze krachten die deze demonstratie hebben georganiseerd dat de 'hawza' in Najaf de enige vertegenwoordiger van het Iraakse volk is". De hawza is de school van sjiitische religieuze leiders . De hawza moet de nieuwe vertegenwoordigers van het volk kiezen en niet Washington of Londen, aldus Nasrallah.

De bijeenkomst tussen de Irakezen en de VS moest om 10.00 uur plaatselijke tijd beginnen, maar het bleef onduidelijk of deze ook daadwerkelijk is begonnen. Een belangrijke groep boycot de vergadering, terwijl een ander alleen een delegatie van lage functionarissen stuurt.