HELMOND - De 19-jarige scholiere die zondag is overleden aan de gevolgen van tuberculose komt oorspronkelijk uit Congo.

Volgens een woordvoerder van de GGD Zuidoost-Brabant dinsdag is het mogelijk dat de leerling in het buitenland in haar vroege kinderjaren is besmet met de tuberculosebacterie.

"Het is niet uitzonderlijk dat mensen uit het buitenland relatief vaker een tbc-besmetting met zich meenemen. Maar we weten pas meer als de resultaten van het contactonderzoek bekend zijn."

Volgens de zegsman ontwikkelt slechts 10 procent van de besmette mensen de ziekte. "Dit kan twee of zelfs dertig jaar na de besmetting zijn." Iemand die alleen is geïnfecteerd merkt daar niets van en heeft ook geen klachten. Het meisje woonde al vier tot vijf jaar in Nederland.

Buitenland

Volgens algemeen directeur van het KNCV Tuberculosefonds Martien Borgdorff constateren artsen in Nederland jaarlijks duizend gevallen van tbc. Twee derde van de patiënten is afkomstig uit het buitenland.

Onder autochtonen ontwikkelt de ziekte zich vooral bij 65-plussers, mensen met een verminderde weerstand en mensen die een speciaal risico lopen, zoals daklozen, drugsgebruikers of reizigers.

Medicijnen

Het komt in Nederland echter zelden voor dat een patiënt aan tbc overlijdt, omdat besmette mensen heel goed kunnen worden behandeld met medicijnen.