ZUTPHEN - De rechtbank in Zutphen heeft dinsdag de 45-jarige Eric K. uit Hengelo (Gelderland) tot achttien jaar celstraf veroordeeld. De man doodde in maart samen met zijn vrouw hun twee zonen Aidan (11) en Roan (8) door hen slaapmiddelen en insuline toe te dienen.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden twintig jaar cel, maar K.'s hulp bij zelfdoding van zijn vrouw werd niet bewezen. Daarom viel de straf lager uit.

Het echtpaar zag het leven niet meer zitten nadat hun financiële schuld was opgelopen tot 100.000 euro. De schaamte voor familie en vrienden was te groot en daarom besloten de twee samen met de kinderen uit het leven te stappen. De man ontwaakte echter na drie dagen. De andere drie waren toen al overleden.

Fout

K. toonde twee weken geleden tijdens de behandeling van de zaak veel spijt van zijn daden: "Het was fout wat ik heb gedaan". Onderzoek van het Pieter Baan Centrum wees uit dat hij zwaar onder invloed was van zijn vrouw. Zij was de dominante in de relatie en besliste wat er gebeurde.