HAARLEM - De rechtbank in Haarlem heeft dinsdag opnieuw de vrijlating gelast van een medeverdachte van Willem Holleeder. Het gaat om Richard G., die werd verdacht van het medeplegen van de afpersing van Kees Houtman.

Het Openbaar Ministerie eiste enkele weken geleden drie jaar cel tegen G., alias "de Bolle" dan wel "de Kale". Met de vrijlating van G. zitten van de tien verdachten nu nog twee verdachten vast: Holleeder zelf en René van D.. Op 15 november stelde de rechtbank Senol T., tegen wie vier jaar was geëist, op vrije voeten.

De overige verdachten kwamen reeds eerder vrij, onder wie de jongere broer van Richard G. De zaak tegen de tiende verdachte, Orminda S., is voor onbepaalde tijd uitgesteld omdat zij ernstig ziek is.

Uit de vrijlating van Richard G. valt vooralsnog niet meer op te maken dan dat de rechtbank lager zal vonnissen dan geëist. René van D. zit eveneens vast op verdenking van het afpersen van Houtman. Holleeder wordt verdacht van het afpersen van drie zakenlieden, Houtman incluis. Het OM vorderde tegen Holleeder vrijspraak voor wat betreft het afpersen van John Wijsmuller. Voor de overige zaken hoorde Holleeder twaalf jaar tegen zich eisen.

Kerst

Richard G.'s advocaat Rutger Lonterman toonde zich verheugd over het feit dat zijn cliënt donderdag vrijkomt. "Dan is hij met kerst thuis", aldus de raadsman. Tijdens het proces schitterde G. dikwijls door afwezigheid. Hij verkoos een verblijf in zijn cel in het huis van bewaring boven zijn aanwezigheid in de rechtszaal.

Kees Houtman zou geruime tijd en stelselmatig zijn afgeperst door een groepje dat zou zijn aangevoerd door Holleeder. Begin november 2005 werd Houtman bij zijn huis in Amsterdam-Osdorp doodgeschoten. Voor die moord zitten enkele verdachten vast. Houtmans weduwe heeft in de afpersingszaak uitvoerige verklaringen afgelegd.

De rechtbank spreekt het eindoordeel in de zaak tegen Holleeder en zijn medeverdachten uit op 21 december.