AMSTERDAM - Een familie uit Almelo is dinsdag veroordeeld tot celstraffen tot twaalf jaar wegens moord, afpersing en zware mishandeling met voorbedachten rade. De vier gezinsleden waren betrokken bij wat bekend werd als de A1-moord.

De rechtbank in Almelo legde de zwaarste straf op aan de vader, twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging. Zijn vrouw kreeg tien jaar cel. De beide zonen kregen een straf van één jaar jeugddetentie en jeugd-tbs.

Brandende auto

De vier hebben onder meer gezorgd voor de dood van een 52-jarige man uit Zwolle door op een parkeerplaats aan de A1 diens auto in brand te steken. De man was door het gezin toegetakeld en lag op dat moment bewusteloos in het voertuig.

De Zwollenaar werd op 15 december vorig jaar bij een wegrestaurant langs de A1 bij Holten zwaargewond uit de brandende auto gehaald. Hij overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

Seksdates

De vrouw hield zich bezig met chatten op het internet om seksuele contacten op te doen. Mannen werden bij haar thuis in Almelo afgeperst en bedreigd. Geweld werd volgens de politie niet geschuwd. Bij de politie kwamen meerdere meldingen binnen van afpersing en bedreiging door de gezinsleden.