AMSTERDAM - De 'Beul van Twente' komt niet onder zijn levenslange gevangenisstraf uit. De Hoge Raad verwierp dinsdag het cassatieberoep tegen de uitspraak van het gerechtshof in Arnhem.

Dat betekent dat er niet opnieuw naar de zaak wordt gekeken. De 50-jarige Rudolf K. uit Enschede is veroordeeld voor moord op een dakloze, drie pogingen tot moord en grof geweld tegen tientallen dieren.

Gevaar

De Hoge Raad deelt de mening van het hof dat vorig jaar juni in hoger beroep vaststelde dat de man een levensgroot gevaar vormt voor de samenleving als hij vrij rondloopt zonder effectief te zijn behandeld. De rechtbank in Almelo veroordeelde K. in november 2005 ook tot levenslang voor de misdrijven.

Een behandeling is volgens het hof niet meer aan de orde omdat de Twent er al zestien en een half jaar tbs heeft opzitten en tijdens die behandeling verschillende keren op de meest ernstige manieren in de fout is gegaan. Bovendien zei de man zelf dat hij tijdens zijn behandelingen alleen maar slechter is geworden.

Definitief

Ter bescherming van de maatschappij acht de Hoge Raad de opgelegde straf door het hof dan ook niet ongepast. Door de uitspraak van de Hoge Raad is de veroordeling definitief geworden.

Deskundigen van de psychiatrische observatiekliniek Pieter Baan Centrum stelden eerder vast dat K. geweld tegen mens en dier gebruikte om de leegte in zijn leven op te vullen en om zijn seksuele behoeften te bevredigen. K. sneed bij de omgebrachte zwerver en een aantal dieren de geslachtsdelen af. Hij zou die lichaamsdelen mee naar huis hebben genomen voor anale seks.