AMSTERDAM - De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag drie activisten van Milieudefensie aangehouden omdat zij illegaal een boom plantten in de Amsterdamse binnenstad.

Volgens de politie is sprake van openlijke geweldpleging en vernieling omdat zij tegels uit de stoep verwijderden om de boom in de grond te plaatsen, liet een woordvoerder dinsdag weten.

De twee mannen en een vrouw zitten nog vast. De actievoerders gingen rond 00.30 uur aan de slag voor het politiebureau aan de Nieuwezijds Voorburgwal.

Cameraploeg

Agenten van het bureau reageerden toen ze een fel licht buiten zagen, afkomstig van een cameraploeg die met de bomenplanters mee was. Volgens de zegsman hebben de dienders daarop vriendelijk verzocht te stoppen met de actie, maar daaraan gaven de activisten geen gehoor.

Milieudefensie plantte vorige week eveneens illegaal bomen in Brussel. Daarbij werd niemand opgepakt. De actiegroep protesteert zo tegen de import van 'fout hout' in de Europese Unie en vraagt strengere regels tegen hout dat illegaal is gekapt.