AKEN - De directie van de dierentuin in Aken, net over de grens bij het Zuid-Limburgse Vaals, wil preventieve maatregelen nemen om te voorkomen dat straks alle exotische vogels moeten worden afgemaakt.

Als de dierentuin door de oprukkende vogelspest in een -kilometerzone komt te liggen, moeten ook daar alle vogels, waaronder pinguins en flamingo's, afgemaakt worden. De dierentuin heeft het ministerie van Landbouw van de deelregering in Düsseldorf daarom dringend toestemming gevraagd om de vogels te laten inenten.

VS en Italië

Tot nog toe mag alleen in de VS en in Italië geënt worden tegen de vogelpest. De Akense dierentuin hoopt dat ook Duitsland dit inenten nu mogelijk maakt. Tot nog toe ligt de dierentuin op ongeveer 25 kilometer afstand van het besmette gebied bij Koningsbosch in Midden-Limburg.

Maar directeur W. Graf van de Aachener Zoo weet dat deze afstand voor vogels, die het virus meedragen, in een uur te overbruggen is. De vogelpest zou dus elk moment ook in zijn dierentuin kunnen losbarsten.

Risicofactor

De grootste risicofactor is het meertje, dat in het midden van de dierentuin ligt en halteplaats is voor honderden vogels die uit verschillende richtingen komen aanvliegen.

Elk dier kan het virus bij zich dragen, vreest Graf. De dierentuin is inmiddels bezig met het vangen van eenden en ganzen, die in kooien gestopt worden. Maar vaak mislukt dat, want de vogels vliegen weg zodra iemand met een net in de buurt komt.