ROTTERDAM - Onderzoek naar het bestaan van afgeluisterde gesprekken tussen Willem Holleeder en zijn advocaten heeft niets opgeleverd. Een woordvoerster van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) zei dinsdag dat dergelijke taps niet zijn gevonden.

Holleeders raadsman Jan-Hein Kuijpers drong maandag aan op een onderzoek, naar aanleiding van de rechtszaak tegen de Hells Angels. In die zaak is het OM onjuist met een nog onbekend aantal van dit soort gesprekken omgesprongen.

Nu blijkt dat het OM het onderzoek al heeft gedaan. Zowel het Hells Angels-dossier Acroniem als de zaak-Holleeder (dossier Kolbak) is een onderzoek van het landelijk parket.

Lopende onderzoeken

Een rechercheofficier van justitie, die maandag als getuige bij de Angels werd gehoord, stelde dat het parket momenteel alle lopende onderzoeken tegen het licht houdt. Dit om te controleren of correct is omgegaan met tapgesprekken tussen verdachten en raadslieden.

Dergelijke gesprekken kunnen zogenoemde geheimhoudersinformatie bevatten, die valt onder het verschoningsrecht van een advocaat. Net als met artsen en notarissen moeten mensen in vertrouwen met een advocaat kunnen communiceren.

Politie en justitie mogen informatie uit geheimhoudersgesprekken niet gebruiken voor opsporing en vervolging en moeten tapverslagen daarvan vernietigen. In het strafproces tegen de Hells Angels zijn die verslagen lange tijd bewaard.