AMSTERDAM - Bijna 43 procent van de Nederlanders vindt de nieuwe beweging tegen Geert Wilders een goed idee. Ruim 42 procent vindt dat niet. Dat blijkt uit een steekproef die in opdracht van het AD werd gehouden.

Ruim vier de op de tien Nederlanders vinden de beweging tegen Geert Wilders een slecht idee. Zo'n 42,9 procent is juist voorstander van een actiegroep die de PVV-partijleider tegenwicht biedt. Dat schrijft het Algemeen Dagblad dinsdag op basis van een enquête onder vijfhonderd Nederlanders tussen de 18 en 65 jaar oud.

Zo'n 45 procent van de Nederlanders vindt dat de tegenbeweging aanzet tot haat tegen Geert Wilders. Bijna acht op de tien vrouwen zijn van mening dat de uitspraken van Wilders leiden tot spanningen in de samenleving. Bij de mannen ligt dat percentage op 67 procent, schrijft de krant.

Terpstra

Doekle Terpstra, voorzitter van de HBO-raad en oud-vakbondsleider, riep vrijdag in Trouw op tot actie tegen Wilders en de PVV. "Het is tijd om op te staan tegen de 'verWildering' van de samenleving", schreef de CDA'er.

Daarmee reageert hij op Wilders, die vorige week bekendmaakte een korte film te maken met de boodschap dat de koran 'een verschrikkelijk boek' is. De film moet volgende maand uitkomen. Eerder vergeleek hij de koran met Hitlers 'Mein Kampf': het zou verboden moeten worden.

Antiracismegroep

Antiracismegroep Nederland Bekent Kleur, initiatiefnemers van de tegenbeweging, heeft dreigmails ontvangen naar aanleiding van de oprichting van het actiecomité, maar wil niet ingaan op de inhoud van de boodschappen.

"Maar in alle gevallen zullen we aangifte doen bij de politie", zegt activist René Danen in de krant. Wilders laat het AD weten zich gesteund te voelen door de uitkomsten van de enquête.