ROERMOND - De Rijksrecherche is begonnen aan een oriënterend onderzoek naar burgemeester Gerd Leers van Maastricht. Dit naar aanleiding van een aangifte tegen hem door het Maastrichtse gemeenteraadslid Gerard van Rens.

Dat heeft persofficier Gerard Sta van het Openbaar Ministerie (OM) in Roermond maandagavond gezegd.

Schulden

Van Rens klaagde Leers aan omdat de burgemeester informatie over de schulden van het raadslid in de publiciteit heeft gebracht. Voormalig CDA-lijsttrekker Van Rens werd op grond van deze publicaties eerst gedwongen om af te treden als fractievoorzitter van het CDA in de gemeenteraad van Maastricht, en vervolgens uit de fractie gezet.

Het OM benadrukt dat het (nog) niet gaat om een strafrechtelijk onderzoek. "De Rijksrecherche onderzoekt alleen de feiten", zei persofficier Gerard Sta van het OM in Roermond.

Aangifte

Van Rens heeft inmiddels ook aangifte gedaan tegen CDA-wethouder Luc Winants. Hij zou net als Leers het ambtsgeheim hebben geschonden door informatie over schulden van Van Rens door te spelen aan raad en pers.

Deze aangifte wordt door het OM in Maastricht bestudeerd. De aangifte tegen Leers is naar het OM in Roermond gegaan om belangenverstrengelingen te voorkomen, aldus het OM in Maastricht maandag. Dit omdat Leers korpsbeheerder van de politie in Zuid-Limburg is en veelvuldig overleg voert met het OM in Maastricht.