HELMOND - Een 19-jarige scholiere uit Helmond is zondag overleden aan de gevolgen van tuberculose. De leerling uit 5 havo van het Dr. Knippenbergcollege werd vorige week in een ziekenhuis in de Brabantse plaats opgenomen.

"Het overlijden van een leerling op een school heeft altijd zeer veel impact", aldus de school in een brief aan de ouders van de leerlingen.

Zorgteam

"Als school zullen wij alles in het werk stellen om de leerlingen goed op te vangen. Daarvoor hebben wij intussen een team samengesteld, waarbij ook ons zorgteam en de GGD is betrokken."

Klasgenoten, docenten en familie en vrienden van het slachtoffer worden door de GGD onderzocht om te zien of zij de besmettelijke ziekte ook hebben opgelopen. De school schrijft dat uit overleg met de GGD is gebleken dat er geen reden is voor paniek.

In Nederland worden ongeveer 1400 gevallen van tbc per jaar geconstateerd. Longtuberculose is de meest voorkomende vorm. Het komt zelden voor dat iemand aan de gevolgen van tbc overlijdt.

Infectieziekte

Tuberculose is een infectieziekte. Het wordt veroorzaakt door bacteriën die zich via de bloedbaan en het lymfesysteem verspreiden. Symptomen van tbc zijn hoesten, moeheid, lusteloosheid, gewichtsverlies, lichte temperatuurverhoging, nachtzweten en verminderde eetlust. Als iemand echt ziek wordt, kunnen de hersenen, klieren, gewrichten, botten en andere organen worden aangetast.

Tbc wordt overgebracht als een patiënt de bacteriën uithoest. Personen die in dezelfde ruimte verblijven kunnen de uitgehoeste bacteriën inademen en zo binnenkrijgen. Ze raken dan besmet. Het kan echter nog een aantal maanden of zelfs jaren duren voor iemand echt ziek wordt. Sommigen worden zelfs nooit ziek.