WASHINGTON/DOHA - Iran is zo goed als zeker al in 2003 gestopt met een programma om kernwapens te maken. Sindsdien heeft het islamitische land, in tegenstelling tot wat de Amerikaanse regering beweert, ook geen pogingen meer gedaan om actief nucleaire wapens te ontwikkelen.

Het land heeft een mogelijke hervatting van het atoomprogramma overigens nadrukkelijk ook niet uitgesloten en Teheran houdt de nationale technologische ontwikkelingen wel op peil.

Visie

Dat staat volgens verscheidene Amerikaanse media in nieuwe zogeheten National Intelligence Estimate, waarin de zestien Amerikaanse geheime diensten in consensus hun visie presenteren over de vermeende Iraanse nucleaire ambities.

Het Witte Huis was er maandag als de kippen bij om te benadrukken dat de rapportage juist moet leiden tot extra druk op Iran. De Nationaal Veiligheidsadviseur Stephen Hadley zei dat het rapport juist aantoont dat de druk van de VS en andere landen op Iran de afgelopen jaren heeft gewerkt.

Munitie

Waarnemers in Washington verwachten dat het rapport tegenstanders van de regering juist munitie heeft om president Bush aan te vallen. Net als bij Irak zou de president het gevaar van Iran weer opzettelijk hebben overdreven om internationale actie te kunnen rechtvaardigen.

De VS onderstrepen altijd de kwestie-Iran met diplomatieke middelen te willen oplossen, maar Bush heeft militaire interventie nadrukkelijk ook niet uitgesloten.

Hervatting

Volgens het document is Iran overigens niet in staat om binnen twee jaar na een mogelijke hervatting van het programma ook daadwerkelijk kernwapens te ontwikkelen. Het is zelfs waarschijnlijker dat het nog vele jaren langer zal duren, tot 2010 of zelfs 2015.

President Mahmoud Ahmadinejad van Iran zei maandag tijdens een regionale top van Golfstaten dat de kwestie over het Iraanse atoomprogramma nu 'gesloten' is en dat zijn voorbereid is "op elke eventualiteit" . Hij onderstreepte, overigens niet in reactie op het Amerikaanse rapport, dat hij geen bedreiging vormt voor de regionale veiligheid. Om dat te markeren heeft hij de Golfstaten een veiligheidspact aangeboden.