BRUSSEL - De Belgische koning Albert II heeft demissionair premier Guy Verhofstadt gevraagd op zeer korte termijn te onderzoeken hoe de impasse in de kabinetsformatie kan worden doorbroken.

Verhofstadt heeft dat maandag bekendgemaakt na bezoek aan de koning. Het is vrij uitzonderlijk dat een demissionair premier zelf als informateur de mogelijkheden voor een nieuwe coalitie verkent.

Noodregering

De koning ziet ervan af de demissionaire regering te benoemen tot een noodregering met extra bevoegdheden. Meerdere politieke partijen hadden zich maandag uitgesproken tegen deze noodregering, die 's morgens nog werd verwacht. Wel mag de demissionaire regering dringende zaken aanpakken, zoals de begroting 2008.

Zaterdag had de christendemoraat Yves Leterme ontslag gevraagd als formateur. Hij kon de Waalse christendemocraten niet overhalen tot een staatshervorming. De formatie, die al vele verkenners en formateurs heeft versleten, was maandag zijn 176e dag ingegaan, bijna een Europees record.

Crisis

Verhofstadt sprak over "een van de zwaarste politieke crises van de laatste decennia: ons land lijdt imagoschade en de dagelijkse problemen van de mensen worden niet opgelost."

Op aandringen van Verhofstadt is zijn opdracht tijdelijk en zeer beperkt. "Ik moet u bekennen dat ik lang heb geaarzeld om de opdracht te aanvaarden. Na het verlies bij de verkiezingen heb ik mijn conclusies getrokken als partijleider en regeringsleider."

Verhofstadt (54) staat sinds de zomer van 1999 aan het hoofd van de Belgische regering. De liberaal leidde eerst een paars-groene regering en momenteel een paarse regering van socialisten en liberalen.

Lid

De ervaren politicus is lid van de liberale Open VLD, waarvan hij zeer lang partijleider was. Naast zijn informatieopdracht en baan als demissionair premier is Verhofstadt ook gemeenteraadslid in zijn woonplaats Gent.