PARIJS - Verscheidene Europese leiders hebben zich maandag kritisch uitgelaten over de Russische parlementsverkiezingen van afgelopen zondag.

De Franse president Nicolas Sarkozy telefoneerde met de Russische president Vladimir Poetin om zijn 'hartelijke felicitaties' over te brengen en te praten over bilaterale samenwerking, aldus het Kremlin. "We hopen dat de Russische autoriteiten licht kunnen werpen op de fraudebeschuldigingen", liet de Franse regering echter eerder op de dag weten.

Duitsland

Ook de Duitse Bondsregering liet zich kritisch uit over de stembusgang. "Gemeten naar Duitse maatstaven waren het geen faire en democratische verkiezingen", aldus een regeringswoordvoerder. Duitsland riep Moskou eveneens op alle klachten na te trekken. Ook onder meer Italië en Polen lieten zich in vergelijkbare bewoordingen uit over de stembusgang.

Bezorgd

Groot-Brittannië zei bezorgd te zijn over de beschuldigingen van fraude. Als deze waarheid blijken te zijn, betekent het dat de verkiezingen niet vrij en eerlijk zijn verlopen, aldus Britse autoriteiten.

Ook secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer sprak zijn bezorgdheid uit over de verkiezingen, vooral over de beperkte vrijheid die de kiezers hadden, zo zei een woordvoerder van De Hoop Scheffer.

Bush

De Amerikaanse president George W. Bush liet maandag weten geen plannen te hebben om met Poetin te telefoneren. "We hebben de Russen aangespoord om de schendingen van de rechten van kiezers nader te bestuderen", aldus de woordvoerster van het Witte Huis. Ze zei verder dat Bush zijn bezorgdheid had geuit over de mogelijke fraude.

Nederland

Nederland hoopt dat de Russische autoriteiten de bezwaren van onder meer de Communistische Partij tegen het verloop van de verkiezingen serieus in behandeling zullen nemen. Dat heeft minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) maandag gesteld in een reactie op de uitslagen van en de kritiek op de parlementsverkiezingen in Rusland.

Het is volgens de minister moeilijk om een oordeel te vormen over de eerlijkheid van de verkiezingen, omdat er geen waarnemers van het bureau ODIHR van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) bij waren. Hun komst werd gefrustreerd door de Russen. Verhagen gaat ervan uit dat Rusland bij de presidentsverkiezingen van 2 maart 2008 wel alle medewerking verleend aan internationale waarnemers.