DEN HAAG - De Nederlandse Spoorwegen (NS) moeten van 150rijtuigen alle deurvergrendelingen controleren en zonodigrepareren. Dat heeft de Inspectie Verkeer en Waterstaat bepaald,aldus een woordvoerder van de inspectie maandag.

De kapotte deuren kunnen tijdens de rit worden geopend, zo bleekin een RTL-programma van vrijdag. De inspectie vindt dat onveilig.Treinen waarvan de deuren over een week nog kapot zijn mogen nietmeer rijden, aldus de woordvoerder.

Het probleem speelt alleen bij 150 Duitse rijtuigen. Dezezogeheten ICK-treinstellen zijn enige jaren geleden door de NStweedehands gekocht om het groeiend aantal passagiers te kunnenvervoeren. De inspectie heeft nog geen melding gekregen vanongevallen door de defecte deursloten.

De NS weerspreekt dat de betrokken rijtuigen onveilig zijn."Niet de trein is onveilig, maar het gedrag van passagiers diedeuren van rijdende treinen openen", aldus een woordvoerder. "Bijeen auto kun je toch ook de deur openen als je aan het rijdenbent?'' De NS-woordvoerder zegt niet te weten of het haalbaar isalle kapotte deurvergrendelingen in een week te repareren.

Reizigersvereniging Rover is niet verontrust. Voorzitter R.Schoonveld stelt dat passagiers echt moeite moeten doen om zo'ndeur open te krijgen. "Dan spreek je over vandalisme", aldusSchoonveld. Volgens hem zou het pas een probleem zijn alsautomatische deuren zomaar open zouden kunnen. "Ik vraag me af ofde maatregelen niet wat zwaar worden aangezet."