DEN HAAG - Het slechte weer en een drukke ochtendspits hebben maandagochtend geleid tot files in heel Nederland. Om half negen stond er bijna 500 kilometer file, liet de ANWB weten.

Een paar grote ongelukken hebben veel oponthoud veroorzaakt. Op de A12 tussen de Duitse grens en Wageningen stonden de auto's over een lengte van meer dan 40 kilometer stil door een kapotte vrachtwagen. Toen het voertuig rond half negen was weggehaald, loste de file zeer snel op.

A15

Een ander groot ongeval dat veel problemen veroorzaakte, vond plaats op de A15 tussen Nijmegen en Rotterdam. Ter hoogte van Echteld (bij Tiel) botsten rond half zes een personenauto en een vrachtwagen tegen elkaar. De weg is voor onbepaalde tijd afgesloten.

Kettingbotsing

Op de A7 tussen het knooppunt Heerenveen en Joure vond een flinke kettingbotsing plaats. In de spits reden ter hoogte van Beetsterzwaag meer dan tien personenauto's op elkaar. Daardoor was een rijstrook lange tijd afgesloten.

Dit leidde tot bijna 20 kilometer file. "Dat is voor noordelijke begrippen zeer ongebruikelijk", voegde de ANWB er aan toe.

Beesd

Op de A2 bij Beesd stond vroeg in de ochtendspits na een ongeval ook bijna 40 kilometer file. Die loste echter voor acht uur al op. Tussen negen en elf uur had vooral de regio rond Utrecht nog te kampen met opstoppingen op de weg.